Strikketøy med gode bivirkninger…

Strikketøy med gode bivirkninger…
De små luene og labbene som blir strikket av mange norske kvinner i Madagaskarprosjektet (se egen facebookgruppe) har en større effekt enn de fleste er klar over.
Når jeg er på leting etter kunder fra PRIORI som kan være villige til å ta med en ekstra koffert når de reiser ned til Madagaskar er de fleste mer enn villig til å hjelpe. Bare en gang fikk vi en krass tilbakemelding med kommentarer som at det ville være bedre visst damene ikke fikk så mange barn og heller tok seg av de de hadde…
Ja det kan være enkelt å slenge ut slike kommentarer visst en ikke forstår hvordan det er å leve i ett utviklingsland som Madagaskar. I slike øyeblikk må jeg svelge forsiktig og smile pent, for alternativet ville ikke blitt så koselig. Men visst noen av dere lesere (og spesiellt strikkere) møter slike kommentarer, her ett par gode forklaringer på hvorfor dette hjelper også utover det å gi varme til nyfødte barn.
Egentlig starter det før barnet er født. En slik liten gave kan være en avgjørende grunn til at den fødende kvinnen velger å ta veien til en av fødestasjoenen. Siden de der får hjelp visst det skulle dukke opp komplikasjoner, så hjelper dette også til at både spedbarns og barselsdødligheten synker. Når mødrene så har kommet i kontakt med helsestasjonene er det også lettere å gå tilbake dit for å søke hjelp visst barnet trenger det. De færreste vet verken viktigheten eller kjenner mulighetene rundt om spedbarnskontroller og vaksinasjonsprogram. Dette er ett tilbud som ikke koster noe og på de ofisielle fødestasjonene i Madagaskar får de slike opplysninger før de drar hjem med den lille nyfødte verdensborgeren. På disse fødestasjonene blir det også gitt informasjoner om viktigheten av god hygiene og informasjonsmaterialet er i tillegg til skriftlig også satt sammen av bilder for de som ikke kan å lese. Disse helsestasjonene tilbyr også hjelp i forhold til familieplanlegging, og kan på den måten også være med på å hjelpe kvinnene til å bestemme selv hvor mange barn de vil ha.
For oss fra den vestlige verden er alt dette problemer som vi heldigvis ikke må befasse oss med. Vi må ikke tenke på om vi har nok penger til at barna våre skal bli mette, om vi har nok penger til å ta de med til legen visst de blir syke, om vi har nok penger til å betale medisiner de eventuelt vil trenge, om vi har ekstra penger til å kjøpe matvarer visst de vil bli værende på sykehuset og om vi i det hele tatt har nok penger til å komme oss til legen (busspenger kan koste mellom 0.5 – 3 kroner, alt etter avstand). Ja og siden de ikke vet hvilke rettigheter barna har som små og hva de må betale og ikke, og heller ikke vet at selv om de ikke har penger, ja så kan noen hjelpe de å få tak de rette midlene (gjennom hjeplefond etc.), ja så er det mange som rett og slett ikke tørr å ta veien til helsestasjonen.
Derfor er det godt at de hører at det ligger en liten gave og venter på de, en gave som ikke bare varmer den nyfødte, men en gave som inneholder så mye mye mer <3

Print Friendly
Dieser Beitrag wurde unter Allgemein veröffentlicht. Setze ein Lesezeichen auf den Permalink.