Madagaskar. Hvordan finne en fornuftig og respektfull omgang med tiggere.

I hovedstaden i Madagaskar, Antananarivo treffer en ofte på tiggere og selgere som kan bli innpåslitne visst en ikke fra begynnelsen av klart sier ifra om at det er ikke noe å få, eller at en ikke vil kjøpe noe.

To gode setninger å lære før en drar ned er:

Tsi misy: Jeg vil ikke kjøpe noe

Tsi mila: Det er ikke noe å få.

Vi vet at det kan være vanskelig å si nei, spesiellt når små barn, mødre, eller eldre kommer og tigger. I sånne øyeblikk er det viktig å greie å tenke på at det er umulig å hjelpe alle. Visst dere har lyst til å gi noen noe, så gi det heller til ett senter, skole, barnehjem, sykehus eller lignende. Da er dere sikkre på at det kommer til nytte og at det ikke blir solgt videre, eller visst det er en pengegave ikke blir brukt til å kjøpe en flaske rom istedenfor mat til barna.

Ute på landsbygda i Madagaskar treffer en sjelden på madagasser som tigger, bortsett fra på de mest populære turistplassene. På disse stedene kommer små og store for det meste springende før en rekker å åpne bildøren. Her er det veldig viktig å IKKE gi de noe, selv om de beende ber om en gave (t-short, penn, såpe etc.) Hvorfor? Ganske enkelt: vi vil ikke at barna skal lære at det lønner seg mere å tigge enn å gå på skolen eller jobbe. Det er fullt mulig å ha med seg både klær, skrivesaker, ball m/pumpe og lignende som dere vil gi bort underveis. Visst så er, så fortell det til reiselederen eller sjåføren og de vil organisere ett besøk på en skole, barnehjem, sykehus eller lignende underveis.

Print Friendly
Dieser Beitrag wurde unter Allgemein veröffentlicht. Setze ein Lesezeichen auf den Permalink.